©  Drago Videmšek na Vibri 


 

Vibra že  od leta 2013 vsako poletje vabi v Ljubljano vrhunske plesne pedagoge, koreografe in plesne ustvarjalce, ki prinašajo injekcijo plesne umetnosti in ustvarjalnosti. Na desetine mladih plesalcev iz Slovenije in tujine zadnji teden avgusta skupaj dela, se izobražuje, medsebojno spoznava in povezuje. Na festivalskem večeru ima širša publika priložnost ogleda tujih in domačih predstav uveljavljenih koreografov, na Zaključni prezentaciji Vibre pa spozna tudi mlade generacije plesnih ustvajalcev.

 

Program Vibre sestavljajo plesne delavnice, predstave sodobnega plesa, teoretska predavanja, raziskovalni projekti in pogovori z umetniki. Plesalci se srečujejo s številnimi praksami s področja sodobne plesne uprizoritvene umetnosti, kjer lahko nadgrajujejo svoje tehnične veščine, raziskujejo implementacijo koreografskih metodologij in ustvarjalnih postopkov ter izmenjujejo znanje in prakse.  Poudarek je na sodobnem plesu, vendar so v program vključene tudi delavnice s področja sodobnega baleta in baleta, ki nudijo vpogled v drugačne plesne estetike in tehnike.

 

Brezplačni izobraževalni programi (predavanja plesne teorije, mentorski projekti) so bili od nekdaj sestavni del Vibre. Letos prvič, s pomočjo Mestne občine Ljubljana, odpiramo program štipendij. Mladim plesalcem štipendije omogočajo brezplačno udeležbo na koreografskem laboratorju in mentorskem projektu ter nudijo nekaj štipendijskih programov za tehnične delavnice s področja sodobnega plesa. 
 
Praktične delavice in raziskovalni projekti so namenjeni profesionalnim in polprofesionalnim plesalcem. Vso zainteresirano javnost toplo spodbujamo k sodelovanju na festivalu, saj so predstave in predavanja odprta za vse, ki jih zanima gledanje in spoznavanje plesa. Predavanja, kakor tudi pogovori z umetniki po predstavah ponujajo edinstven vpogled v načine ustvarjanja gostujočih koreografov in plesnih ustvarjalcev. 

 

Vljudno vabljeni na 7. edicijo Vibre!