SOLO 2O16 - Milan Tomášik 

Vibrin & PTL-jev Dolgi Dan

29.avgust ob 20:00

 

© Drago Videmšek

 

Letos bomo na Vibro prvič uvrstili festivalske prezentacije v sklopu Vibrinega & PTL-jevega Dolgega Dneva. V sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana bomo predstavili večer solo predstav Milana Tomášika in Guya Naderja. Po predstavah bo sledil pogovor z ustvarjalci. Vse udeležence delavnic Vibra čaka dolg dan plesanja, ogledov predstav in pogovorov o plesu. K ogledu predstav vabimo tudi vse tiste, ki se ne udeležujejo delavnic. 

 

SOLO 2016 je osebna in hkrati univerzalna izpoved plesalca, ki skozi niz različnih emocionalnih stanj govori o svetu onstran črne kocke; intimi, žalosti, (za)upanju, lepoti in terorju. Gib plesalca je nit, ki spaja in povezuje preteklo in prihodnje s trenutkom sedanjosti; v katerem se vse spreminja, medtem ko telo nenehno preči prostor in čas znotraj [within] in zunaj [off-beat] silnic, ki nasilno vdirajo v naš intimni prostor. Prepletanje (stilov in obdobij) v glasbi deluje kot razširitev telesa v prostor in narekuje menjavo mišičnih napetosti, ki proizvajajo ritem – kot sledi giba v času. Meja med svetlobo, ki osvetljuje, in tisto, ki srka, je na tanki liniji med prisotnostjo in bledenjem, med izginjanjem in pretakanjem [življenja] zunaj in znotraj zaprtega prostora [ustvarjanja]. Solo 2016 je odsev trenutka, neulovljivega in hkrati brezčasnega, ki pride in že ga več ni; za njegovo prijetje človek nima moči. 

 

Milan Tomášik je slovaški plesalec, koreograf in plesni pedagoga. Solo 2016 - po solih Within (2006) in Off beat (2011) - zaokrožuje trilogijo solističnih predstav, ki jih je avtor ustvaril v zadnjem desetletju. V Sloveniji, kjer deluje od leta 2004, je do sedaj ustvaril tudi avtorske predstave: Baga-Basta (2008), 3NITI (2008), Razmeščeno Telo (2010), in v okviru plesne skupine Milan Tomášik & Co. Sezona lova (2014) in Silver Blue (2015). Leta 2012 je ustvaril koreografijo po naročilu Veselosti minulosti za plesno skupino Divadlo Štúdio tanca na Slovaškem. Ples je študiral na konservatoriju v Banski Bystrici in na Akademiji v Bratislavi, 2004 diplomiral na bruseljski akademiji P.A.R.T.S. in istega leta prejel nagrado mesta Prievidza na Slovaškem za promocijo sodobnega plesa. Med drugimi je sodeloval s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Malo Kline, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc in Evo Weissmann. Je član mednarodno uveljavljenega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerim je od ustanovitve (2007) ustvaril tri celovečerne plesne predstave: Opening Night, Journey Home in Fragments. Kot pedagog redno poučuje: SEAD (Salzburg), Scenekunstskole (Kobehavn), ADU (Zagreb), ter vodi delavnice v Pragi, Bratislavi, Ljubljani, Deltebreju, Syrosu, Munchnu.

 

KDAJ:
29.avgusta ob 20:00
KJE: 
Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2
VSTOPNICE
( za obe predstavi in pogovor z umetniki)
6,00 EUR - vstopnica s popustom za udeležence delavnic Vibra 2017
8,00 EUR - dijaki, študenti, upokojenici
14,00 EUR - redna cena 
REZERVACIJE:
Vstopnice s popustom za udeležence delavnic Vibra lahko naročite ob rezervaciji delavnic
preko spletne prijavnice.
Vstopnice za neudeležence delavnic Vibra 2017: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  
Število sedežev je omejeno.
Vibrin & PTL-jev Dolgi Dan poteka v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana in Zavoda Mirabelka.
 
 
SOLO 2016
Koreografija, ples in izbor glasbe: Milan Tomášik
Asistentka koreografa: Špela Vodeb Dramaturgija: Andreja Kopač
Oblikovanje luči in tehnično vodstvo: Luka Curk
Scenografija in kostumografija: Jasna Vastl Avtorica videa: Hana Bi
Produkcija: KUD Cortesia
Koprodukcije: Cankarjev dom Ljubljana, Plesni Teater Ljubljana, Tabačka (Košice, Slovaška), Tersicorea/Suoni e Pause (Cagliari, Italija), Mediteranski plesni centar Svetvinčenat (Hrvaška), Studio Alta (Praga, Češka republika)
Projekt so sofinancirali: Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Celje, Ministrstvo za kulturo Slovaške republike, Veleposlaništvo Slovaške republike