SOLO ZA DVA GLASOVA

Magdalena Reiter, Milan Tomášik, Anja Golob

28.avgust ob 20:00, Plesni Teater Ljubljana

 © Uroš Abram

 

V okviru festivalskega večera Vibre, ki poteka v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana, bomo predstavili dve predstavi, ki sta nastali na principu soavtorstva med umetniki z različnih področij. Dialoška oblika izbranih predstav se nanaša tako na sam umetniški proces, kot tudi na aktivno odprt dialog med ustvarjalci / performerji med drugimi umetniškimi zvrstmi (poezija in glasba). 

 

V pesniškem opusu mehiškega nobelovca Octavia Paza (1914–1998) ima Carta de Creencia [Pismo dognanja] posebno mesto – na svoj način zgošča klasične teme njegove poetike, obenem pa gre najbrž za avtorjevo najbolj znano pesem. Odrski prevod iz pesniške v plesno govorico, poimenovan Solo za dva glasova, predstavlja našo interpretacijo mojstrove pesnitve, ki je zavestno vpeta v sedanjosti in v kateri smo na formalni ravni ohranili strukturo jasno ločenih enot, poimenovanih po glasbeni partituri (kantata, koda). Naš cilj je bil vzpostaviti jasen, natančen odrski jezik, ki vztraja v odprtem dialogu z besedilom, pomemben poudarek pa je bil v procesu dela namenjen tudi študiju sopostavitve dveh plesnih poetik, ki se na odru srečujeta prvič. 
Pazova pesem prostoru in času že uvodoma spodmakne tla ter nato partikularni intimni odnos, v katerega vstopimo, skozi številne premene razpira proti ontologiji ljubezni, ki se izmika dojemu skozi (zgolj) bližino dvojine. 

 

Koreografija in ples: Magdalena Reiter, Milan Tomášik
Dramaturgija: Anja Golob
Glasba: Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz
Kostumografija: Alan Hranitelj
Tehnično vodenje predstave: Ajaž Zaletel
Produkcija: Zavod Mirabelka
Koprodukcija: Cankarjev Dom, Plesni Teater Ljubljana
Partnerji: Mediteranski plesni centar Svetvinčenat, Stara gara
Projekt sofinancira: Mestna občina Ljubljana

 

 

KDAJ:
28.avgusta ob 20:00
KJE: 
Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2
VSTOPNICE
( za obe predstavi)
6,00 EUR - vstopnica s popustom za udeležence delavnic Vibra 2018
8,00 EUR - dijaki, študenti, upokojenici
14,00 EUR - redna cena 
REZERVACIJE:
Vstopnice s popustom za udeležence delavnic Vibra lahko naročite ob rezervaciji delavnic
preko spletne prijavnice.
Vstopnice za neudeležence delavnic Vibra 2018: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  
Število sedežev je omejeno.
 
 
 
 

 

MAGDALENA REITER   je poljska plesalka, koreografinja in pedagoginja, ki živi in ustvarja v Sloveniji. Po končanem študiju na Nacionalni baletni šoli v Gdansku in bruseljskem P.A.R.T.S.-u je ustvarila številne avtorske predstave v neodvisnih produkcijah ter za plesne skupine in gledališča (Polish Dance Theatre – Poznan Ballet, Bodhi Project, Anton Podbevšek Teater). Kot koreografinja sodeluje pri gledaliških, opernih in filmskih produkcijah v Sloveniji in v tujini.  Deluje kot plesna pedagoginja in mentorica (Avstrija, Francija, Belgija, Poljska, Hrvaška, Slovenija itd).
 
MILAN TOMÁŠIK je slovaški plesalec, koreograf in pedagog, umetniški vodja plesne skupine Milan Tomášik & Co. Ples je študiral na konservatoriju v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju. V Sloveniji in tujini je ustvaril več avtorskih predstav.  Je soustanovitelj in član kolektiva Les Slovaks. Kot pedagog ples poučuje na akademijah v Amsterdamu, Kopenhagnu, Ljubljani, Salzburgu, Zagrebu ter vodi številne delavnice po Evropi, srednji Ameriki in Aziji. V obdobju 2018-2020 bo gostujoči hišni koreograf gledališča Scenario Pubblico na Sicilji. 

 

ANJA GOLOB je pesnica, glavna urednica pri založbi VigeVageKnjige, projektno se udejstvuje kot prevajalka, publicistka in dramaturginja. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študirala filozofijo in primerjalno književnost, dvanajst let je, večinoma v Večeru, redno objavljala odrske kritike ter doslej izdala tri samostojne pesniške zbirke, od katerih sta bili zadnji dve nagrajeni z Jenkovima nagradama (2014, 2016).