Razvezane zgodbe (izginula moč običajne vladavine)

Clara Furey in Peter Jasko

28.avgust, Plesni Teater Ljubljana

 

 © Mathieu Verreault

 

Temačno poetičen duet Razvezane zgodbe (izginula moč običajne vladavine) se odvija kot mračna pripoved. Predstava Petra Jaska in Clare Furey, ki jo je navdihnila knjiga Resnična zgodba o Janku in Metki: zgodba o vojni in preživetju avtorice Louise Murphy, vsebuje srečanje z drugim, polno težav, čudes in neznanega. V tem halucinogenem svetu, kjer obstaja tisto, česar oči ne vidijo, je stalen občutek nujnosti, ki nas opozarja na našo končno neizogibno usodo, kjer vemo, da ne bomo vedeli ničesar.
Predstava je kot čebula: enostaven, a večplasten predmet. Zvok je senzoričen, svetloba pa razkriva samo tisto, za kar se odloči. Obratno kot pri običajnih igrah nadvlade in moči se telesne oblike v tem temačnem in fantazmagoričnem svetu privlačijo in nato razpadajo. Ko občinstvo vstopi v dvorano, Clara Furey in Peter Jasko ležita na tleh, zvita, z glavami drug drugemu pri nogah, kot dve nemočni bitji. Vidimo lahko, kako v valovih gibanja, obdana z ostro svetlobo, ustvarjata strukturne prostore, da bi izničila eksistencialno praznino in temo v njih. Kljub privlačnosti tal in spanca poskusita vstati, toda noge ju ne ubogajo. Njuna tesnoba se kot v sanjah, kjer se otroci znajdejo izgubljeni v gozdu, širi in poglablja. Sledi alegorija, ki spominja na Platonovo votlino.
Ti dve nemirni in tavajoči bitji skupaj ustvarjata skupno senzualnost, ki jima služi kot zatočišče. Kljub vsemu se uspeta premikati naokrog in pri tem tiho odkrivata svet nevidnosti, sanj in nezavednega, kjer so vsi čuti naenkrat premešani in prebujeni. Razvezane zgodbe je predstava o dveh telesih, ki preizkuša naš strah pred neoprijemljivim, nezaznavnim, ter predlaga edino možno rešitev: srečanje z Drugim.

 

Ustvarjanje, koreografija in ples : Clara Furey in Peter Jasko 
Skladatelj : Tomas Furey
Lučno oblikovanje : Alexandre Pilon-Guay
Umetniško svetovanje : Catherine Gaudet
Tehnični direktorr : Karine Gauthier
Asistenta vaj : Samuel Lefeuvre in Jamie Wright
Konzultacije : Benoît Lachambre in Francis Ducharme
Izvršna produkcija : Par B.L.Eux
S pomočjo : Canada Council for the Arts du Canada, Conseil des arts et des lettres du Québec  

 

Clara Furey (Kanada) je glasbenica, koreografinja, performerka. Po študiju glasbe na Pariškem Konservatoriju in kasneje plesa na Šoli za sodobni ples v Montrealu je svojo umetniško kariero začela kot pevka in skladateljica, kasneje pa se je usmerila v ples, igralstvo in film. Sodelovala je s številnimi koreografi, med drugim z Georgesom Stamosom in Benoîtom Lachambrom, ki je močno vplival na njen umetniški pristop. Svojo koreografsko kariero je začela s projekti na presečišču plesa, performansa in glasbe. Njene koreografske začetke je zaznamoval plesno gledališki hibrid Hello … How Are You?, ki ga je leta 2011 ustvarila skupaj z igralko Céline Bonnier, nadaljevala z raziskovanjem čustvene krize v predstavi Ciguë, ki jo je leta 2014 soustvarila s francoskim koreografom Ericom Arnalom Burtshyjem, leta 2015 pa Razvezane zgodbe s Petrom Jasko. Clara nastopa kot plesalka v vseh predstavah, ki jih (so)oblikuje, leta 2016 pa je začela delati kot koreografinja za skupino Cosmic Love.
Predstava Razvezane zgodbe predstavlja ključno točko na ustvarjalni poti Clare, saj združuje splošne refleksije, ki jih je umetnica razvila ne le v plesu, temveč tudi v glasbi in uprizoritvenih umetnostih. Clara in Peter sta ustvarila temačno in resno pravljico, v kateri se še naprej poglabljata v najtemnejša območja obstoja in raziskujeta tematiko srečanja z Drugim. Zgodba odlično združuje dvoje različnih umetniških pristopov in senzibilnosti, med katerimi je vsak osredotočen na fizično in gestikulacijsko raziskovanje ekstremne natančnosti.
Od leta 2016 je kot umetnica povezana s Par B.L.eux.

 

Peter Jasko (Slovaška/ Kanada) se je rodil leta 1982 v slovaškem mestu Liptovsky Mikulas. Na prve plesne tečaje je hodil s folklorno plesno skupino Dumbier Slovakia, kjer je ostal enajst let. V obdobju 1996–2001 je študiral na plesnem konservatoriji J.L. Bella v Banski Bistrici na Slovaškem. Svoje izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za glasbo in dramske umetnosti v Bratislavi ter se nato leta 2002 vpisal na šolo za sodobni ples P.A.R.T.S. v Bruslju pod vodstvom Anne Terese de Keersmaeker. V svoji plesni karieri je plesal z mednarodnimi umetniki in plesnimi skupinami, kot so Opera Banska Bystrica, ASpO, Company Roberto Olivan, OXOXOX – Juri Konjar, G. Barberio Corsetti & Fatou Traore in Sidi Larbi Cherkaoui.
Od leta 2001 je sodeloval tudi z Davidom Zambrano, tako v vlogi performerja kot tudi asistenta na njegovih tečajih in delavnicah. Peter je tudi soustanovitelj plesne skupine Les SlovaKs Dance Collective, ki je med drugim producirala predstave, kot so Opening Night (2007), Journey Home (2009), The Koncert (2010) in Fragments (2012). Leta 2013 je režiral predstavo All Genius All Idiot plesne skupine Svalbard Company. Naslednje leto je Jasko v sodelovanju s Claro Furey ustvaril predstavo Razvezane zgodbe, ki je premiero doživela v teatru La Chapelle v Montrealu. Zadnjih dvanajst let je poučeval v okoli šestinštiridesetih državah po vsem svetu.

 

Odlomki iz kritik:
V predstavi Nerazvezane zgodbe, avtorjev Clare Furey (Montreal) in Petra Jaska (Bruselj), spremljamo sublimen ples dveh drgetajočih teles, dveh krhkih bitij v skrivnostnem in ležernem prostoru. (...) Iz te uhajajoče in prekinjajoče se koreografije vejeta tako suhoparnost kot tudi senzualnost. V svetu, ki ga ustvari, je nekaj postapokaliptičnega – kar poudarita osvetlitev chiaroscúro Alexandra Pilon-Guaya in polifonična glasba Tomasa Fureya – in obenem nedolžnega, kjer se užitek odkrivanja izraža s svojstveno čistostjo. 
Philippe Couture, Montreal Voir

 

Predstava zagotovo z ničemer ne poskuša biti nekaj, kar ni - in ta lahkotna dejanskost je omamna. Vsak položaj telesa je premišljen, kot da je bila vsa navlaka odstranjena. Videl sem telesa v takih oblikah kot še nikoli, kot recimo spust na tla z odročenimi rokami, ki počasi valovijo kot krila. Sanja se mi ne, kaj sta Clara in Peter želela s to predstavo povedati, vendar se zdi, da je nagovorila prav vse, ki smo se tisto noč znašli med občinstvom. Še nikoli prej nisem v La Chapelle slišal takšnega burnega aplavza.

 

Dance Profiler, Pia Savoie 

  

KDAJ:
28.avgust ob 20:00
KJE: 
Plesni Teater Ljubljana, Prijateljeva 2
VSTOPNICE
( za obe predstavi)
6,00 EUR - vstopnica s popustom za udeležence delavnic Vibra 2019
8,00 EUR - dijaki, študenti, upokojenici
14,00 EUR - redna cena 
REZERVACIJE:
(na voljo od 7. junija)
Vstopnice s popustom za udeležence delavnic Vibra lahko naročite ob rezervaciji delavnic
preko spletne prijavnice.
Vstopnice za neudeležence delavnic Vibra 2019: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  
Število sedežev je omejeno.
 
Po predstavah bo potekal pogovor z avtorji predstav. Pogovor po vodila dr.Andreja Kopač.

 

Festivalski večer Vibre 2019 poteka v koprodukciji  Zavoda Mirabelka in Plesnega Teatra Ljubljana.
 
                                   
 
somnifere.info/modafinil-prix somnifere.info/tramadol-100mg