Predavanja

NIKOLINA PRISTAŠ, ANDREJA KOPAČ

Hrvaška, Slovenija

 Cikel predavanj - pogovorov o plesu, koreografiji, dramaturgiji in analizi plesa, je brezplačen in odprt za vso zainteresirano javnost.  

 

 

ANTITELESA 

Nikolina Pristaš 

26 - 27 avgust, 18:30 - 21:30
 

REFLEKSIJA & ANAZLIZA

Dr. Andreja Kopač 

29 avgust, 18:30 - 21:30

© Z dovoljenjem Dubrovniškega Poletnega Festivala

 

 © Nada Žgank

Nikolina bo na dveh predavanjih spregovorila o konceptih in problematikah, ki zaznamujejo plesno in koreografsko produkcijo kolektiva BADco., ter o dramaturških in koreografskih topikah, ki jih upoštevajo v svojih predstavah. Obravnavala bo tudi konkretne metode koreografske produkcije ter analizirala primere iz različnih predstav, katerih skupna točka je, da so bili v procesih uporabljeni postopki prevajanja iz določenega umetniškega polja (slikarstvo, literatura, software, kinematografija, itd.) v polje plesa in koreografije. V predavanji bo vključila tudi analizo in plesne prikaze logike antiteles (Changes, 2009), uprizarjanje koreografskih zapiskov, delo z deljeno pozornostjo in montažo (Fleshdance, 2004), serializacijo (Semi-Interpretations or How to Explain Contemporary Dance to a Dead Hare, 2011), kompozite (zloženke) in koreografsko nezavedno.
             
Letošnja delavnica R & A (Refleksija & Analiza) bo namenjena analizi in reflesiji dveh predstav, ki se bosta v Sloveniji  v okviru Vibre predstavili prvič. Prva je Razvezane zgodbe (izginula moč neobičajne vladavine) plesnega tandema Clare Furey in Petra Jaska ki je nastala po navdihu knjige Resnična zgodba o Janku in Metki: zgodba o vojni in preživetju avtorice Louise Murphy. Druga predstava je Incognito španske koreografinje in plesalke Lali Ayguadé, v kateri preiskuje fizikalnost in virtuoznost človeškega telesa. 
Dve vrhunski plesni mojstrovini, štirje izjemni plesalci in toliko pogledov, kakor je gledalcev. Na delavnici jih bomo skušali misliti, razpirati in kontekstualizirati skupaj ter svoje odločitve artikulirati, argumentirati in nakazati možnosti različnih branj / interpretacij tako vznemirljive stvari, kot je – ples. 
Nikolina Pristaš (Hrvaška) je plesalka, koreografinja in soustanoviteljica zagrebškega uprizoritvenega kolektiva BADco. Diplomirala je na Filozofski fakulteti v Zagrebu (iz angleškega jezika in književnosti ter primerjalne književnosti) in dokončala Šolo za sodobni ples Ane Maletić v Zagrebu. Svojo profesionalno pot je začela v Zagrebškem plesnem ansamblu, nastopala pa je tudi v predstavah neodvisnih plesnih ustvarjalcev. 
Nikolina svojo umetniško prakso razvija v okviru uprizoritvenega kolektiva BADco, ki se skozi sodelovanje treh koreografov/plesalcev, dveh dramaturgov in filozofa, ob pomoči producenta skupine, od samih začetkov svojega delovanja v letu 2000 posveča sistematični raziskavi protokolov uprizarjanja, predstavljanja in gledanja, njihovi projekti pa temeljijo na različnih formalnih in percepcijskih relacijah ter kontekstih.
Nikolina je zaradi specifičnosti umetniških vpogledov in znanj, ki jih kolektiv BADco. razvija v okviru svojih gledališko-plesnih predstav, video instalacij, tematskih simpozijev, umetniških delavnic in tiskanih publikacij, prejela številna povabila na prestižne evropske umetniške akademije, s katerimi sodeluje kot predavateljica oziroma kot izvajalka umetniških projektov v okviru pedagoških procesov (Univerza Justus Liebig v Giessenu, P.A.R.T.S. v Bruslju, Državna šola za uprizoritvene umetnosti v Kopenhagnu, itd.).
Nikolina je od leta 2015 izredna profesorica na Oddelku za ples Akademije dramske umetnosti v Zagrebu, kjer poučuje predmete, ki se povezujejo s praksami improvizacijskega plesa in uprizarjanja ter sodobnoplesno koreografijo. Trenutno je predstojnica Oddelka za ples.
 
 
Dr. Andreja Kopač (Slovenija) je publicistka, urednica, moderatorka in dramaturginja na področju sodobnega plesa in gledališča. Kot publicistka deluje pri revijah Maska (urednica od 2017 do 2018) in Rast ter občasno piše za Delo. V zadnjem času največ deluje kot dramaturginja in sodelavka pri domačih in mednarodnih umetniških projektih.
Med letoma 2009 in 2019 je sodelovala pri več kot 80 predstavah na področju uprizoritvenih umetnosti (Sebastijan Horvat, Matjaž Pograjc, Matjaž Berger, Matjaž Farič, Iztok Kovač, Branko Potočan, Mare Bulc, Magdalena Reiter, Sinja Ožbolt, Kevin Trappenires, Lada Petrovski Ternovšek, Milan Tomašik, Dagmar Dachauer, Žigan Kranjčan & Gašper Kunšek, id). Poučuje na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimanziji Ljubljana in na AMEU Akademiji za ples. V letu 2013 je za delo na področju plesa prejela področno priznanje JSKD - Plaketo Mete Vidmar, v letu 2016 pa nagrado Ksenije Hribar. Področje njenega dela je izobraževanje v-in-skozi umetnost.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predavanja so brezplačna, vendar se je nanje potrebno prijaviti preko spletne prijavnice ali neposredno na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Predavanja bodo potekale v dvorani SVŠGL, Kardeljeva ploščad 28A.
Vsa predavanja potekajo v angleškem jeziku zaradi velike zastopanosti tujcev.