Dramaturgija v plesu  / predavanja

Dr. ANDREJA KOPAČ

Slovenija

 

© Nada Žgank

 

 

DRAMATURGIJA V PLESU

Zgodovina, analiza, refleksija

dr.Andreja Kopač

27-29. avgusta, 15:30-17:30

 

 

Cikelj teoretskih predavanj Dramaturija v plesu bosta vodili Katja Legin in dr.Andreja Kopač. Predavanja bodo potekale vsak dan od 25. do vključno 29. avgusta, so brezplačna in odprta za vso zainteresirano javnost. 

 

Prvi dan delavnice dr.Andreje Kopač bo posvečen kratki osvetlitvi plesne zgodovine v drugi polovici 20. stoletja; predstavljeni bodo ključni avtorji, vprašanja, paradigme in zasuki na tem področju. Drugi dan delavnice bo namenjen plesni analizi kot študijiu in refleksiji izbranih primerov iz plesne zgodovine, ki so najbolj vplivali na določen paradigmatski zasuk v mišljenju plesne umetnosti. Tretji dan delavnice bo namenjen individualni obravnavi / refleksiji primerov, vprašanj in tem, ki jih bodo predlagali oziroma prikazali udeleženci in udeleženke delavnice. Primeri bodo predstavljeni bodisi praktično, bodisi bodo izhajali iz vsebinskih in konceptualnih zastavkov. 
Na delavnici si bomo sočasno zastavljali vpršanja, kakšna je vloga dramaturgije v sodobnem plesu in katera so najpomembnejša orodja za ustvarjanje plesne predstave. Govorili bomo o razvoju, kontekstu in orodij (referenc), ki vodijo posameznika / posameznico pri oblikovanju plesne stvaritve in skušali čim bolj široko misliti (gledati in brati) strukture, ki v procesu nastajajo. 
Delavnica plesne dramaturgije je namenjena vsem, ki jih to področje zanima, ki se preizkušajo kot avtorji / avtorice svojih lastnih stvaritev in ki se želijo »opremiti« z zgodovino, teorijo in refleksijo na tem področju ter celotni zainteresirani publiki. 
 
Dr. Andreja Kopač je publicistka, urednica, moderatorka in dramaturginja na področju sodobnega plesa in gledališča. Je magistrica programa Lingvistika govora in teorija družbene komunikcije na ISH in doktorica programa Sociologija kulture na Filozofski fakulteti pod mentorstvom Dr. Rastka Močnika. Do sedaj je delovala na različnih področjih; kot koordinatorica Seminarja sodobnih scenskih umetnosti (v sodelovanju z Dr. Bojano Kunst) in organizatorka Platforme interdisciplinarne dramaturgije, na področju odnosov z javnostmi, kot performerka (Betontanc, Škrip Orkestra, Was Ist Maribor?), moderatorka, mentorica, organizatorka in raziskovalka. V zadnjem času največ deluje kot dramaturginja in sodelavka pri domačih in mednarodnih umetniških projektih.
Med letoma 2009 in 2017 je sodelovala pri več kot 70 predstavah na področju uprizoritvenih umetnosti (Sebastijan Horvat, Matjaž Pograjc, Matjaž Berger, Matjaž Farič, Iztok Kovač, Branko Potočan, Mare Bulc, Magdalena Reiter, Sinja Ožbolt, Neven Korda, Seth Baumrin, Rosana Hribar & Gregor Luštek, Beton Ltd, Gyula Cserepes, Jelena Rusjan, Maša Kagao Knez, Kevin Trappenires, Lada Petrovski Ternovšek, Milan Tomašik, Dagmar Dachauer, Nick Upper…) Od januarja 2013 je gostujoča mentorica na SEAD-u, poučuje na SVŠGL v Ljubljani in na Akademiji zap ples. V letu 2013 je za dosežke na področju plesa prejela Plaketo Mete Vidmar. V letu 2016 je prejela za pedagoško delo prejela nagrado Ksenije Hribar. Od 2017 je urednica revije Maska. 

 

 

URNIK PREDAVANJ DRAMATURGIJA V PLESU:
25.-26.avgusta, 15:30-17:30    KATJA LEGIN: Plesalčev ustvarjalni process
27.-29.avgusta, 15:30-17:30    Dr. ANDREJA KOPAČ: Zgodovina, analiza, refleksija
 
Predavanja so brezplačna, vendar se je nanje potrebno prijaviti preko spletne prijavnice ali neposredno na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Predavanja bodo potekale v dvorani SVŠGL, Kardeljeva ploščad 28A.
 

 

 

 

Cikelj predavanj Dramaturgija v plesu je finančno podprla Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo.