Razvoj predstave

Magdalena Reiter

Poljska / Slovenija

 


© Darja Štravs Tisu

 
Dva intenzivna raziskovalna programa na Vibri 2019 - Koreografski laboratorij in Razvoj predstave - sta namenjena mladim koreografom, ki si želijo preizkušati in razvijati svoj koreografski jezik v varnem in spodbudnem okolju, odprtem za eksperimente.
 
DELAVNICA
Na delavnico Razvoj predstave bo izbrano eno prijavljeno koreografsko delo v nastajanju. Od 26. do 31. avgusta 2019 bo izbrani koreograf povabljen na intenzivni teden raziskovanja, pogovorov in razvijanja svojega umetniškega procesa. Koreografinja Magdalena Reiter bo na projektu delala kot mentorica in bo s svojim znanjem in izkušnjami spremljala ustvarjalni proces in nudila povratne informacije.
 
DELOVNI PROCES
En mesec pred pričetkom praktične delavnice bo izbrani koreograf povabljen na delovni sestanek ali spletno konferenco z mentorico. Na sestanku bosta naredila plan dela ter pričela prepoznavati specifične ustvarjalne izzive, ki jih je potrebno obravnavati pri razvijanju izbrane predstave.
V času trajanja Vibre bo imel koreograf na razpolago prostor za vaje 5 ur dnevno. Ta čas bo namenjen tako individualnim koreografskim raziskavam (razvoj materiala, raziskovanje načinov in orodij za reševanje konkretnih ustvarjalnih vprašanj, itd.), kot tudi vajam z mentorico. Mentorica bo spremljala ustvarjalni proces, opazovala vaje in skupaj s koreografom skrbela za konsistentnost razvoja procesa od idejne zasnove do fizične, performativne in odrske artikulacije koncepta. V ospredje bodo postavljena vprašanja o vzpostavitvi konceptualnega okvirja predstave, uporabi koreografskih orodij, izboru gibalnega materiala, vprašanju prezence, gibalnih partitur, improviziranih ali strukturiranih materialov ter nenazadnje, spopadanju z dvomom v ustvarjalnem procesu. 
Namen projekta je pomagati mladim plesnim ustvarjalcem razvijati edinstenost  njihovega koreografskega jezika preko razvijanja sposobnosti ocenjevanja njihovega plesnega ustvarjanja, artikuliranja kreativnih vprašanj in raziskovanja alternativnih pristopov pri procesu dela.
 
PREZENTACIJA DELA
Namen projekta ni produkcija zaključene predstave v času trajanja delavnice, vendar prezentacija dela v nastajanju na Zaključni prezentaciji Vibre je integralni del procesa te delavnice. V neformalni atmosferi zaključne predstavitve bo koreograf nastajajoče predstave imel priložnost preizkusi performativni vidik svojega dela v nastajanju in povabiti občinstvo, da vstopi v njegov svet.
 
KRITERIJI IZBIRE
Koreograf bo izbran na podlagi dela, prijavljenega preko spletne prijavince na Program štipendij Vibre 2019 (pisna prijava in video gradivo dela v nastajanju).
Trajanje prijavljenega dela mora biti med 10 in 30 minut. 
Starostna omejitev koreografa je med 20 in 35 let. 
V projektu lahko sodelujejo 1 do 4 plesalci. Koreograf je dolžan zagotoviti prisotnost vseh plesalcev udeleženih v njegovem projektu med celotnim delovnim procesom na Vibri 2019.
Štipenijski program za mlade koreografe 

  

Magdalena Reiter je koreografinja, plesalka in pedagoginja. Diplomirala je na Državni Baletni Šoli v Gdansku in akademiji P.A.R.T.S. / Performing Arts Research and Training Studios v Bruslju. V produkciji nevladnih organizacij ali na povabilo javnih zavodov in plesnih skupin (Polish Dance Theatre – Poznan Ballet, Bodhi Project, Anton Podbevšek Teater, Plesna Izba Maribor, Werkhuis producties) ustvarila je več kot 15 avtorskih solo in skupinskih projektov, ki so bili prikazani doma in v tujini. Deluje kot koreograf v gledališču, operi in na filmu ( z Janezom Burgerjem, Matejo Koležnik, flamsko skupino De Tijd, Skaagen, Flamsko Opero, Matjažem Bergerjem, Jašo Kocelim, Barbaro Zemljič, id). Kot plesalka in performerka je sodelovala z Johanne Saunier, teatrom Dada von Bzdülöw, Matjažem Faričem, Matejo Bučar, Matjažem Bergerjem, id. Prejela je nagrado strokvne žirije za najboljšo predstav na festivalu Gibanica, nagrado za najboljšo predstavo na festivalu Teaterfest v Sarajevu, kolektivno nagrado kritikov in teatrologov Slovenije za predstavo Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik na Borštnikovem srečanju 2016 (koreografinja predstave). Kot pedagog in mentor je poučevala v Sloveniji in tujini (Zagrebška Plesna Akademija, Zagrebški Plesni Center, SEAD / Salzburg Experimental Dance Academy, SVŠGL, skupina En-knap, na delavnicah v Franciji, Italiji, Avstriji, Belgiji, na Poljskem, id).