Igriva Prezenca

Improvizacija & kompozicija

Milan Tomášik

Slovaška/Slovenija


 

© New Line Pictures

 
Na delavnici se bomo osredotočili na raziskovanje performativnih zmožnosti vsakega plesalca. Razvijali bomo principe, ki  nam bodo pomagali ohraniti živost in pristnost nastopanja znotraj improviziranih ali tudi vnaprej določenih koreografskih materialov. 
Milan poudarja, da je nastopanje nenehen dialog med plesalcem in zunanjim svetom – kontekstom, v katerem bivamo: prostorom, ljudmi in časom. Pozorni bomo na podrobnosti: intenziteto giba,  dih, uporabo domišljije, vznemirjenje, emocijo. Fizična napetost in sprostitev nam bo služila kot generator za gradnjo artikuliranega in specifičnega telesa, ki ustvarja ritem.
Osredotočili se bomo tako na razvijanje avtonomnega gibalnega in performativnega jezika vsakega posameznika, kot tudi na delo v skupini. V različnih skupinah bomo ustvarjali “constant compositions” – nenehno spreminjajoče se kompozicije znotraj skupine. Za Igrivo Prezenco so ključne kvalitete odgovornost, igrivost, ritem, zaupanje in predanost. Nastopanje je vedno najboljše, ko hodi po tanki liniji, po robu. 
  
Milan Tomášik, slovaški mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog, ki trenutno deluje in ustvarja v Sloveniji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju. Je soustanovitelj in član mednarodne plesne skupine Les Slovaks. Leta 2014 je ustanovil plesno skupino Milan Tomášik & Co.  Prejel je slovaško nagrado za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini.
V Sloveniji je ustvaril več avtorskih predstav (Within, Baga-Basta, Sezona lova, Silver Blue, Solo 2016), katere uspešno gostujejo po Evropi. Sodeloval je s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc itd. Kot pedagog poučuje v The Place (London), na plesnih akademijah v Amsterdamu, Zagrebu, Salzburgu (SEAD),  Štokholmu (DOCH), Kobehavnu (Scenekunstskole), za skupino En-Knap Group. Vodi delavnice v Pragi, Bratislavi, Deltebreju, Syrosu, Munchnu, Antwerpnu, Leuvnu in Bruslju in drugih mestih. Milan bo na Vibri prikazal tudi svojo najnovejšo predstavo, Solo 2016.

 

Srednji in nadaljevalni nivo