Dramaturgija v plesu  / predavanja

Katja Legin

Slovenija

 


© Nada Žgank

 

 

DRAMATURGIJA V PLESU

Plesalčev ustvarjalni proces

Katja Legin

25-26. avgusta, 15:30-17:30

 

 

Cikelj teoretskih predavanj Dramaturija v plesu bosta vodili Katja Legin in Andreja Kopač. Predavanja bodo potekale vsak dan od 25. do vključno 29. avgusta, so brezplačna in odprta za vso zainteresirano javnost.
 
Prva dva dneva ciklusa bo predavanja vodila Katja Legin. Njena teoretska delavnica bo obravnavala kreativni proces plesalca, ki se odvije znotraj ustvarjanja plesne predstave, improvizacije ali zgolj razvijanja plesnega materiala. Namenjena je tako širši zainteresirani javnosti kot tudi profesionalnim plesalcem in akterjem v polju uprizoritvenih umetnosti, saj se bo perspektiva predavanje menjala med pogledom plesalca, koreografa/avtorja, sodelavcev in gledalca. Skozi vpogled v možne pristope, zagate in potencialne “rešitve” v procesu, se bomo dotaknili plesalčeve samoiniciativnosti, odgovornosti, vprašanja spontanosti in strukture ter živosti v izvajanju. Ker je plesalčevo delo redko izolirano, bomo kot omenjeno govorili tudi o sodelovanju s koreografom ali drugimi sodelavci ter skupinski dinamiki, ki vpliva na delo in izid ustvarjalnega procesa. Nekaj časa pa bo namenjeno tudi temi komunikacije s publiko; na kakšen način se ta odvija in kako je mogoče misel o gledalčevem pogledu integrirati že v sam proces dela.
 
Katja Legin je diplomirala na SVŠGL (Umetniška gimnazija, smer Sodobni ples); šolanje je nadaljevala na plesni akademiji Laban v Londonu. Po zaključku šolanja je bila članica skupine EnKnapGroup  (2007- 2009). V okviru EKG je sodelovala s številnimi domačimi in tujimi koreografi in režiserji (Iztok Kovač, Andreja Rauch, Sašo Podgoršek, Mala Kline, Matjaž Farič, Simone Sandroni, Lenka Flory, Claudia de Serpa Soares, Sebastijan Horvat, Tomi Janežič, Bojan Jablanovec).
Leta 2010 se je vpisala na podiplomski študij gledališke režije na AGRFT. V času študija se je posvečala raziskovalnim, work in progress projektom, ki so se tako ali drugače dotikali vprašanja improvizacije, živosti in performativnih kvalitet, kar so bile tudi središčne točke njenega magistrskega dela. V okviru študija je izpeljala projekt Poizkus (2009), Sum Up (2010) in zaključno magistrsko delo Pasaže (2012), ter napisala magistrsko nalogo Dualizmi. Nadgradnja njene magistrske teze je izšla kot knjiga Dvojnosti: Performer in njegovo delo pri založbi MGL, junija 2015.
V zadnjih letih je kot performerka sodelovala z Matjažem Bergerjem, Matjažem Faričem, Magdaleno Reiter, Gregorjem Luštkom in Rosano Hribar, Majo Milenović Workman, Snježano Premuš, Andrejo Rauch Podrzavnik, Kajo Lorenci in Matejo Bučar. Pri različnih projektih je sodelovala kot dramturginja, od leta 2012 redno s Tomijem Janežičem. Občasno piše strokovne članke (celoletni EPK projekt Življenje na dotik, Mreža za sodobni ples,  Maska). Ko-kurira mesečne glasbeno- performativne improvizacijske dogodke Neforma. Leta 2012 je iniciirala No!training Lab, laboratorij v katerem je ekipa performerjev/avtorjev raziskovala različne aspekte uprizoritvene umetnosti in ustvarila predstavo Variacije na Počasnost: TIME OUT. Leta 2017 je dobila nagrado Ksenije Hribar (posebna nagrada strokovne žirije) za svoje delo v zadnjih treh letiih.
 
 
URNIK PREDAVANJ DRAMATURGIJA V PLESU:
25.-26.avgusta, 15:30-17:30    KATJA LEGIN: Plesalčev ustvarjalni process
27.-29.avgusta, 15:30-17:30    Dr. ANDREJA KOPAČ: Zgodovina, analiza, refleksija
 
Predavanja so brezplačna, vendar se je nanje potrebno prijaviti preko spletne prijavnice ali neposredno na mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Predavanja bodo potekale v dvorani SVŠGL, Kardeljeva ploščad 28A.
 

 

 

Cikelj predavanj Dramaturgija v plesu je finančno podprla Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo.