Duet work

Peter Jasko & Clara Furey

Slovaška / Kanada

 

© ParBleux  

Because these wings are no longer wings to fly
But merely vans to beat the air
The air which is now thoroughly small and dry
Smaller and dryer than the will. – T.S. Eliot. 
 
Temačna zgodba je lahko magična in poetična, a tudi mračna in vznemirjajoča. Tovrstno izhodišče je odprlo mnogo vprašanj o konceptu srečanja: srečati drugega, pa tudi srečati sebe, preteklost, temne resnice. 
Naš cilj bo, da s svojim telesom oziroma skupaj s telesom drugega povemo zgodbo, pri tem pa uporabimo tako abstrakten kot tudi bolj figurativen gib. To nam bo omogočilo, da se poigramo z razmerjem med fikcijo in realnostjo. 
Na delavnici, ki je nastala iz srečanja umetniških svetov dveh plesalcev in avtorjev, bomo prepletali elemente sodobnega plesa s performativnimi prvinami. Med našo raziskavo se bomo še posebej osredotočili na delo v duetih.
Da bi čim bolj osvojili različne načine, kako plesati s partnerjem, bomo uporabili različna improvizacijska in koreografska orodja kot tudi naše življenjske izkušnje.
Raziskovali in poigrali se bomo s konceptom srečanja, pri čemer se bomo izogibali poenostavljenim podobam moško-ženskega oziroma vsakega spolno določenega odnosa. Poudarek bo na tem, da so plesalci hkrati udeleženci in gledalci, da delajo na svoji fizikalnosti v prostoru in obenem nagovarjajo prostor in fizikalnost soplesalca kot tudi občinstva. 
Posebnost umetniške prakse Petra Jaska se odraža v njegovih izjemno natančnih fizičnih sposobnostih, ki jih je delno pridobil s folklornimi plesi.
Umetniška praksa Clare Furey predstavlja njegovo nasprotje, saj je bolj performativna: neposredna, intimna ter nosi močan naboj. 
Nadaljevalni nivo
 
Peter Jasko (Slovaška / Kanada) že več kot 15 let deluje na področju sodobnega plesa kot performer, koreograf in pedagog, tako v Evropi kot drugje po svetu. Diplomiral je na konservatoriju na Slovaškem ter na akademiji P.A.R.T.S. v Belgiji. Je eden od ustanoviteljev slovaškega plesnega kolektiva Les SlovaKs, s katerem je ustvaril predstave, kot so Opening Night (2007), Journey Home (2009), The Koncert (2010) in Fragments (2012). Kot plesalec je sodeloval s številnimi mednarodno priznanimi koreografi, kot so Sidi Larbi Cherkaoui, Roberto Olivan, G. Barberio Corsetti & Fatou Traore, David Zambrano. Z Davidom Zambranom že od leta 2001 kontinuirano sodeluje, tako v vlogi performerja kot tudi asistenta na tečajih in delavnicah. Zadnjih dvanajst let je Peter poučeval v okoli šestinštiridesetih državah po vsem svetu.
Leta 2013 je režiral cirkuško-glasbeno predstavo All Genius All Idiot za švedski cirkuški kolektiv Svalbard Company ter v okviru evropske kulturne prestolnice v Plznu leta 2015 ustvaril predstavo s 300 starejšimi nastopajočimi. Zadnjih nekaj let tesno sodeluje s Claro Furey, s katero je ustvaril predstavo Razvezane zgodbe, ki je premiero doživela v teatru La Chapelle v Montrealu. Predstava bo prikazana na festivalskem večeru Vibre 2019.

 

Clara Furey (Kanada) je glasbenica, koreografinja, performerka. Po študiju glasbe na Pariškem Konservatoriju in kasneje plesa na Šoli za sodobni ples v Montrealu je svojo umetniško kariero začela kot pevka in skladateljica, kasneje pa se je usmerila v ples, igralstvo in film. Sodelovala je s številnimi koreografi, med drugim z Georgesom Stamosom in Benoîtom Lachambrom, ki je močno vplival na njen umetniški pristop. Svojo koreografsko kariero je začela s projekti na presečišču plesa, performansa in glasbe. Njene koreografske začetke je zaznamoval plesno gledališki hibrid Hello … How Are You?, ki ga je leta 2011 ustvarila skupaj z igralko Céline Bonnier, nadaljevala z raziskovanjem čustvene krize v predstavi Ciguë, ki jo je leta 2014 soustvarila s francoskim koreografom Ericom Arnalom Burtshyjem, leta 2015 pa Razvezane zgodbe s Petrom Jasko. Clara nastopa kot plesalka v vseh predstavah, ki jih (so)oblikuje, leta 2016 pa je začela delati kot koreografinja za skupino Cosmic Love.
Predstava Razvezane zgodbe predstavlja ključno točko na ustvarjalni poti Clare, saj združuje splošne refleksije, ki jih je umetnica razvila ne le v plesu, temveč tudi v glasbi in uprizoritvenih umetnostih. Clara in Peter sta ustvarila temačno in resno pravljico, v kateri se še naprej poglabljata v najtemnejša območja obstoja in raziskujeta tematiko srečanja z Drugim. Zgodba odlično združuje dvoje različnih umetniških pristopov in senzibilnosti, med katerimi je vsak osredotočen na fizično in gestikulacijsko raziskovanje ekstremne natančnosti.
Od leta 2016 je kot umetnica povezana s Par B.L.eux.