Balet

Kristina Aleksova

Slovenija

 

© Darja Štravs Tisu 

 
Delavnica baleta je strukturirana kot klasični baletni trening, hkrati črpa iz Kristininh izkušenj iz sodobnega baleta.Trening pričnemo z ogrevalnimi vajami za stabilizacijo trupa in nadaljujemo z vajami pri drogu. Funkcionalna postavitev telesa in izolacija njegovih posameznih delov pridobljena z vajami pri drogu služi kot priprava za kompleksnejše kombinacije na sredini. V drugem delu treninga bomo z vajami na sredini nadgrajevali pridobljeno stabilnost in gibljivost ter razvijali koordinacijo gibanja. V premikih po prostoru se bomo osredotočali na uporabo teže, zagona, različnih smeri hkrati in pretočnost telesa. S pomočjo teh orodij lahko dosežemo večjo lahkotnost, svobodo premikanja in izražanja v plesu.  

 

Kristina Aleksova, plesalka in koreografinja je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani postala članica ljubljanskega baletnega ansambla ter kasenje opernega gledališča v Grazu.  V ljubljanskem baletu je plesala  srednje in večje solistične vloge (med drugim v Kylianovi Svatbi in Ekmanovih Kaktusih) ter ustvarila avtorsko koreografijo v okviru baletnega večera Stravinski. 
Kot plesalka je sodelovala z različnimi pedagogi in koreografi (Tillman O’Donnel, David Dawson, James Cousins, Philiph Taylor, Fernando Troya, Aleksander Ekman, Martin Blahuta, Leo Mujić, Rosana Hribar, Gregor Luštek, itd). Sedaj deluje kot samostojna umetnica na področju baleta, plesa in performativnih umetnosti. Je soavtorica plesnih filmov, inštalacij in predstav. 

 

Srednji / nadaljevalni nivo