Gravity flow

Magdalena Reiter

Poljska / Slovenija

 

© Borut Peterlin/ APT arhiv 

 
Na delavnici bomo raziskovali gibalne iniciacije, ki omogočajo večdimenzionalno gibanje izven vertikale. Da bi povečali učinkovitost in vsestranskost gibalnega potenciala, bomo razvijali ples z uporabo fizikalnih sil, kot so gravitacija, centrifugalna in centripetalna sila. Delali bomo na  spremembah dinamike in ritma in se premikali skozi različne prostorske ravnine.
Vsaka posamezna delavnica je sestavljena iz fizičnih vaj, gibalnih fraz ter improvizacijskih nalog, skozi katere bomo trenirali plesne kvalitete, koordinacijo in odzivnost. Naloge bodo služile kot izziv našim gibalnim navadam in omogočale uporabo in sintezo tako novih, kot  starih informacij. Cilj delavnice je ohranjevanje fizične igrivosti in pripravljenosti plesalca ter razvijanje plesnega vokabularja izven območja udobja, vendar s pomočjo orodij, ki omogočajo zavestno in varno delo na plesnih vokabularjih in materialih. 

 

 

Magdalena Reiter je poljska koreografinja in plesalka, ki živi in ustvraja v Sloveniji. Diplomantka Državne Baletne Šole v Gdansku in akademije P.A.R.T.S. / Performing Arts Research and Training Studios v Bruslju. V produkciji nevladnih organizacij ali na povabilo javnih zavodov in plesnih skupin (Polish Dance Theatre – Poznan Ballet, Bodhi Project, Anton Podbevšek Teater, Plesna Izba Maribor, Werkhuis producties) ustvarila je več kot 15 avtorskih solo in skupinskih projektov, ki so bili prikazani doma in v tujini. Deluje kot koreograf v gledališču, operi in na filmu ( z Janezom Burgerjem, Matejo Koležnik, flamsko skupino De Tijd, Skaagen, Flamsko Opero, Matjažem Bergerjem, Jašo Kocelim, Barbaro Zemljič, id) . Kot plesalka in performerka je sodelovala z Johanne Saunier, teatrom Dada von Bzdülöw, Matjažem Faričem, Matejo Bučar, Matjažem Bergerjem, id. 
Prejela je nagrado strokvne žirije za najboljšo predstav na festivalu Gibanica, nagrado za najboljšo predstavo na festivalu Teaterfest v Sarajevu, kolektivno nagrado kritikov in teatrologov Slovenije za predstavo Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik na Borštnikovem srečanju 2016 (koreografinja predstave). 
Kot pedagog in mentor je poučevala v Sloveniji in tujini (Zagrebška Plesna Akademija, Zagrebški Plesni Center, SEAD / Salzburg Experimental Dance Academy, SVŠGL, skupina En-knap, na delavnicah v Franciji, Italiji, Avstriji, Belgiji, na Poljskem, id). 
 
Srednji / nadaljevalni nivo