Koreografski laboratorij

Milan Tomášik

Slovaška / Slovenija

 

© Darja Štravs Tisu na Vibri  

 
Koreografski laboratorij je namenjen mladim plesalcem in koreografom, ki želijo ustvariti in razvijati svoje koreografske materiale in ideje z uporabo orodij koreografa Milana Tomášika.
Na koreografski delavnici se bomo ukvarjali s fizičnim telesom kot virom za kompozicijsko upravljanje. Izhajali bomo iz večstopenjske mišične napetosti, ki v veliki meri določa izraz in pomen plesa. Pomemben del raziskovalnega procesa so razsežnost dinamike hitrosti, trajanje določene napetosti, artikulacija ter izolacija posameznih delov telesa. 
V drugem delu delavnice bomo iskali in gradili odnos posameznika do plesnega prostora in soplesalcev ter se posvečali igri s številnimi kompozicijskimi izpeljavami, ki vključujejo plesalčevo živost, odprtost in veselje do preizkušanja nečesa novega. 

 

 
Milan Tomášik, slovaški mednarodno priznani plesalec, koreograf in pedagog, ki trenutno deluje in ustvarja v Sloveniji. Ples je študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju. Je soustanovitelj in član mednarodne plesne skupine Les Slovaks. Leta 2014 je ustanovil plesno skupino Milan Tomášik & Co.  Prejel je slovaško nagrado za promocijo sodobnega plesa doma in v tujini.
V Sloveniji je ustvaril več avtorskih predstav (Within, Baga-Basta, Sezona lova, Silver Blue, Solo 2016), katere uspešno gostujejo po Evropi. Sodeloval je s plesno skupino En-Knap, z Majo Delak, Snježano Premuš, Barbaro Novakovič Kolenc itd. Kot pedagog poučuje v The Place (London), na plesnih akademijah v Amsterdamu, Zagrebu, Salzburgu (SEAD),  Štokholmu (DOCH), Kobehavnu (Scenekunstskole), za skupino En-Knap Group. Vodi delavnice v Pragi, Bratislavi, Deltebreju, Syrosu, Munchnu, Antwerpnu, Leuvnu in Bruslju in drugih mestih. 

 

Nadaljevalni nivo