Koreografski laboratorij

Lali Ayguadé

Španija

 

© Tristán Perez Martin

 
Dva intenzivna raziskovalna programa na Vibri 2019 - Koreografski laboratorij in Razvoj predstave - sta namenjena mladim koreografom, ki si želijo preizkušati in razvijati svoj koreografski jezik v varnem in spodbudnem okolju, odprtem za eksperimente.

 

DELAVNICA
Koreografski laboratorij je raziskovalni program, namenjen izbranim mladim profesionalnim koreografom in plesalcem iz mednarodnega prostora. Udeleženci laboratorija bodo v okviru delovnega procesa, ki bo temeljil na tesnem sodelovanju med njimi in vodjo projekta Lali Ayguadé, spoznavali in raziskovali različne metodologije in orodja, ki jih bodo lahko uporabili pri razvijanju lastnega koreografskega materiala. Tematsko izhodišče za raziskavo bo lepota. Lali bo v ustvarjalnem procesu uporabila iste postopke, kot jih uporablja v ustvarjanju za svojo plesno skupino. V laboratoriju se bomo osredotočili na možnosti prepletanj abstraktnega s konkretnim in raziskovali mejno področje med plesom in teatralnostjo, pri čemer bomo zajemali iz širokega nabora izraznih sredstev (geste, glas, fizične manipulacije, abstrakten gib). Skozi prizmo lepote bomo preizprašali koncepta normalnosti in individualnosti, tematsko izhodišče pa bomo raziskali tudi kot polje različnih telesnih manifestacij in potencialnih koreografskih struktur. 
Materiale oziroma strukture, nastale v okviru koreografskega laboratorija, bodo udeleženci v drugem delu procesa predstavili v okviru neformalnih predstavitev na festivalu Vibra 2019, ki se bo odvil v Plesnem teatru Ljubljana. Šestdnevni koreografski laboratorij bo potekal pet ur na dan in bo zajemal 4-urni proces s vodjo projekta in 1 uro individualne raziskave v studiu, namenjene razvijanju materiala.
Štipenijski program za mlade profesionalne plesalce in koreografe 
 
Lali Ayguadé  (Španija) je koreografinja, plesalka in pedagoginja. Študirala je ples na Institut del Teatre v Barceloni in P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju.
Kot plesalka je sodelovala z Akramom Khanom (Kaash, Ma, Bahok – s Narodnim Kitajskim Baletom, Vertical Road, Confulence), Hofeshom Shechterom (In your rooms, Cult, The Art of not looking back), Robertom Olivanom (Homeland) Marcos Morau/ La Veronal pri solo predstavi Portland, ki je prejela Nacionalno Špansko Plesno Nagrado za najboljšo koreografijo leta 2013 ter z ansamblom sodobnega cirkusa Baró d’Evel ( (“Mazut”,“Besties”). 
Leta 2013 je ustanovila svojo skupino, Lali Ayguadé  Company, kjer je ustvarila predstave: Incognito, Saba, Kokoro, iU andMi, ki so bile med drugim prikazane v Španiji, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji, Belgiji, Mehiki, Panami, na Portugalskem, Hrvaškem, Nizozemskem, id. V sodelovanju z drugimi umetniki (Anton Lachy, Joan Ramon Graell, Young Jin Kim, Joan Catala) soustvarja svoje avtorske predstave.
Leta 2010 je bila nominirana kot Izjemna Plesalka za Nagrado kritikov v Londonu, leta 2014 pa kot Najboljša ustvarjalka. Leta 2016 je bila tudi nominirana v kategoriji Najboljša plesalka za nagrado kritikov Recomana.cat v Barceloni.
Igrala je kratkem filmu Timecode, v katerem so bili uporabljeni koreografski deli iz njene predstave Incognito. Film Timecode je prejel številne nagrade, med drugim Zlato Palmo na festivalu v Cannesu, Nagrado Goya, Nagrado Gaudi, bil je nominiran za Oskarja 2016 v kategoriji kratkih filmov. 
Kot pedagoginja poučuje po celem svetu. Že drugič bo gostovala na Vibri - prvič v letu 2014 je poučevala delavnico Repertoarja Akrama Khana in delavnico tehnike sodobnega plesa.