Balet

Tetiana Svetlična

Ukrajina / Slovenija

 

 
Delavnica baletnega treninga se osredotoča na uporabo pravilne klasične postaviteve telesa, aktiviranje različnih mišičnih skupin, razvijanje fleksibilnosti in moči ter vzdrževanje splošne telesne kondicije in koordinacije plesalcev. Z združevanjem različnih plesnih stilov - klasičnega in sodobnega baleta ter drugih gibalnih tehnik, kot so Floor barre in parterna gimnastika, Tetiana prilagaja klasični balet potrebam plesalcev v današnjem času. Vsaka pozamezna delavnica je sestavljena z vaj pri drogu, ki stabilizirajo mehaniko telesa v vertikali ter bolj kompleksih vaj in koreografij na sredini, ki omogočajo razvijanje baletne tehnike in telesne ekspresije plesalca.  Delavnica je namenjena plesalcem vseh zvrsti, ki imajo baletno predznanje.
Srednji / nadaljevalni nivo

 

Tetiana Svetlična (Ukrajina/ Slovenija) je baletna solistka SNG Maribor. Po zaključenem baletnem konzervatoriju v Harkovu je študirala na harkovski Državni akademiji za kulturo in istočasno plesala v Državnem opernem in baletnem gledališču. Profesionalno plesno pot je nadaljevala v kairski Operi in Baletu ter v baletnih ensamblih v Rusiji in na Češkem. 
Od leta 2008 je prva nosilka klasičnega repertoarja mariborskega baleta. Odplesala je velike glavne vloge klasičnega baleta in sicer Hrestač, Trnuljčica, Paquita, Don Kihot, Giselle, Bajadera, Coppélia , Gusar, Romeo in Julija, id. Tetiana posega tudi po sodobnih kreacijah koreografov Edwarda Cluga, Johana Ingerja, Alexandra Ekmana, Gaja Žmavca, Mauro Bigonzettija. Med njenimi zadnjimi vlogami spadajo bleščeče plesne kreacije Lise (Navihanka) ter labodje princese Odette in Odile v Labodjem jezeru Čajkovskega.
Kot pedagoginja in asistentka redno poučuje na mednarodnih delavnicah ter baletnih seminarjih in šolah.