Sodobni balet

Kjara Starič Wurst

Slovenija / ZDA

 © Darja Štravs Tisu na Vibri 

 

 
Kjara je kot koreografinja in pedagoginja razvila svoj prepoznavni stil, ki ga uveršča v žanr sodobnega baleta. V svojem koreografskem delu kot tudi na delavnicah sodobnega baleta prepleta moderne plesne tehnike, tehnično stiliziranost klasičnega baleta in lomljenje klasičnih linij obeh. Išče sugestivnost vsakdanjega giba, človeškost plesalcev znotraj koreografije in s tem čimvečjo pripovednost. Priljubljena je kot koreografinja in kot pedagoginja, saj na delavnicah predaja ne le tehnično znanje, ampak tudi ljubezen do plesa in ustvaranja.
Na Kjarinih delavnicah se boste urili v natančnosti izvedbe giba, prisotnosti in interpretaciji koreografije, volumnu, ki ga telo lahko ujame.
 

 

Kjara Starič Wurst je koreografinja, pedagoginja in umetniški vodja Kjara's Dance Project, ki trenutno živi in ustvarja v ZDA. Končala je Konservatorij za balet v Ljubljani, nato pa plesala na odrih po Sloveniji, Austriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Ameriki, Španiji in na Švedskem v delih koreografov: Fred Lasserre, Matjaž Farič, Jennifer Archibald, Nijjawon Mathews id.  
Leta 2010 je z željo, da bi ustvarila boljšo priložnost za ustvarjanje za mlade plesalce, ustanovila Kjara's Dance Project, kompanijo sodobnega baleta za mlade plesalce. Poleg celovečernih predstav “Odtisi”, “Compassion”, “Razpotja” in "Triptih" je koreografirala številne koreografije za: SNG Opera in balet Ljubljana, APT Teater, The Washington School of Ballet, Dissonance Dance Theater, CAD, Konservatorij za Balet Ljubljana, Triennale di Milano, La Mente Artistica, osrednje državne proslave, Literarne nagrade Kresnik in Vilenica, The Dance Gallery Festival, Festival Koreografskih Miniatur Beograd in druge.  Predstava "Razpotja" je bila adaptirana v celovečerni urbani plesni film, med drugim predvajan tudi na New/Neu Fesivalu v Glasgowu.
Za svoje koreografije je osvojila številna priznanja na tekmovanjih baleta in sodobnega baleta doma in po svetu, prav tako pa je bila žirantka na mednarodnih baletnih tekmovanjih v San Remu, Puli, Torinu.
Poučevala je oz. še vedno poučuje na: The Washington School of Ballet, George Mason University, TU Dance, University of Minnesota, Kaos Balletto di Firenze, Maryland Youth Ballet, Metropolitan School of the Arts, Konservatorij za Balet Ljubljana, Višja baletna šola, Srednja šola za sodobni ples, Balletto di Roma Centro di Danza, Torino Dance Center, JSKD Winter Intensive, Proballet Summer Intensive, Washington Ballet Summer Intensive...
Na Vibri bo Kjara poučevala že petič. Tokrat pride v Ljubljano iz Washingtona, kjer trenutno živi in ustvarja.

Nadaljevalni / srednji nivo